marți, 22 ianuarie 2013

Mirela din Medias si cozonacul ei raw

Pe Mirela am cunoscut-o in vara, la Viscri. O fiinta atat de apropiata de perfectiune, incat iti vine greu sa crezi ca este cu adevarat reala: diafana, foarte frumoasa, buna sa o pui pe rana si atat de linistita, incat langa ea reusesti sa te aduni, respiri parca mai rar si mai adanc, te invita cumva sa te cobori in propriul suflet, oferindu-ti mana ei ca sprijin. Te face sa vezi lucruri pe langa care tocmai ai trecut nepasator. Si te pune tare de tot pe ganduri.
Este inutil sa va spun cate am invatat de la ea. Lectii grele de viata. Si este inutil sa va spun cate a facut ea deja pentru mine si pentru ceilalti oameni, fara sa astepte NIMIC in schimb: a tradus enorm (AICI si AICI, acum lucreaza la traducerea cartii "Raw food" scrisa de Aterhov, asa numita biblie a miscarii raw food, carte atat de importanta, incat prima carte a lui David Wolfe contine pasaje intregi din ea, toata cartea lui Wolfe este de fapt o adaptare a cartii lui Aterhov), a scris la randul sau retete de hrana vie si le-a distribuit pur si simplu pe FB, nu m-a refuzat niciodata cand am rugat-o ceva si tare mi-e teama (pentru ea, desigur), ca de fapt, ea nu refuza pe nimeni....
Am rugat-o pe Mirela sa ni  se alature aici, pe acest blog, mai ales ca ea a avut norocul de a o intalni cu ani in urma, la o tabara organizata de Universitatea Elta, pe doamna Elena Nita Ibrian. Dar Mirela prefera deocamdata sa-mi trimita mie retetele, si eu sa i le public pe acest blog (caci are si multe retete inspirate din cartile doamnei Ibrian), asa ca minunati-va si bucurati-va de talentul ei. Si de norocul nostru!

Cozonacul raw facut de Mirela din Medias




  • Pentru blat: 2 cani nuca cocos rasnit, 2 cani fulgi ovaz rasnit, 2 portocale, 2 linguri de miere, coaja rasa de lamaie - se mixeaza totul.
    Pentru umplutura: o cana nuci, o cana stafide, toate inmuiate peste noapte, o lingura miere - se mixeaza. Apoi in pasta se pun nuci macinate mare si stafide intregi
    deasupra, se intinde blatul, se pune umplutura si se  ruleaza.
    Mirela a mai scris:" am mai vrut sa fac si coaja, dar nu a fost usor de intins, a trebuit sa apas peste el, si nu a iesit uniform

    • deci coaja :) : o canuta nuci macinate, miere solida, o lingura pudra roscove si o lingurita scortisoara, amestecate cu mana.
      E asa de buna compozitia asta, mult mai buna decat umplutura
      asa as face inca o data, asta ce am zis coaja ar fi umplutura
      iar deasupra doar presarat cu praf de roscove si scortisoara
      • si la umplutura se mai pot adauga 2 linguri deulei de cocos,
        blatul e f bun asa cum am zis si usor de facut."



Update la cozonacul raw facut de Mirelea din Medias:


Cu mare bucurie am citit acest post si am indragit-o pe Mirela cu cozonacul ei minunat cu tot. Mai mult insa m-am bucurat sa vad atata lume interesata de el. M-am gandit si eu sa il fac sub forma de bilute caci o felie de cozonac pentru mine ar fi cam mult, daca as stii ca ar manca si sotul cu mare placere l-as plamadi.
I-am spus in aceeasi zi cand a fost publicat prietenei mele Alina despre el si ea nu a sezut pe ganduri ca mine ci l-a plamadit. Aici vedeti felia cu care m-a servit duminica dupa ce am venit de la piata ca doua albinute.
Alina l-a facut in stilul ei si cu ingredientele din camara ei :
- Pentru blat a folosit : nuca de cocos, fulgi de ovaz rasnit, zeama de la o portocala, o lingura de melasa, o lingura de ulei de cocos.
- Pentru umplutura : stafide inmuiate plus cateva nuci romanesti, vreo 20 si mai avea prin casa si 4 nuci macademia, apoi a mai adaugat cateva stafide intregi dupa ce a rasnit stafidele cu nucile.
- Pentru crusta, dupa ce l-a format si a dat la frigider cozonacul l-a tavalit prin pudra de carob.
Mi-a placut tare mult.
Daca o sa il fac si eu revin cu poze si daca l-ati mai incercat va rugam sa ne trimiteti poze caci o sa le postam.
Alina a facut de Craciun un cozonac clasic la care a muncit o jumatate de zi impreuna cu sotul ei, si a doua zi nu a mai fost bun, iar acest cozonac l-a facut in 10 minute si este tare, tare bun, tine o saptamana la frigider.

Multumim Mirela pentru reteta.


20 de comentarii:

  1. Arata tare bine cozonacul ala!!
    Ioan

    RăspundețiȘtergere
  2. Portocalele se pun la mixat intregi, cu tot cu coaja?

    RăspundețiȘtergere
  3. ce minunatie de reteta, arata superb si cred ca este si foarte bun la gust. Am citit ingredientele am incercat sa mi le imaginez impreuna si....inghit in sec. Abia astept sa am ocazia sa-l fac. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bun venit printre noi, Mirela, fata buna.
    Cozonacul arata foarte apetisant, sa stii ca o sa il incerc si eu cat de curand caci prea pofta imi face.
    Multumim pentru ca ai scris printre noi caci eu in loc sa sciu imi fac procese de constiinta caci nu scriu.

    Buna Carmen, eu cand o sa fac reteta aceasta o sa pun portocalele intregi daca sunt bio. Daca nu, o sa inlatur coaja portocalie si cea alba, o sa pun doar pulpa de portocala. Sper ca ti-am fost de folos.

    Imbratisari puternice la toata lumea,
    Mia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mare bucurie sa pot sa iti fiu de folos. Daca ne trimiti poze draga Carmen cu Cozonacii tai, cu siguranta o sa le publicam, alaturi de cel al Mirelei.
      Spor la cozonaci!
      O sa va arat si eu varianta mea, cand or sa fie gata.
      Mia

      Ștergere
  5. Am putea inlocui cu altceva portocalele? Sunt insarcinata si, nu stiu din ce motiv, am repulsie fata de ele. Insa cozanacelul acesta ma imbie tare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mmmm Cozonacul Mirelei din Medias are multa cautare.
      Multumim Mirelei pentru asemenea delicatesa.
      Felicitari Andreea pentru momentele minunate pe care le traiesti, mi-as dori mult de tot sa fiu in pielea ta, si daca as fi, as inlocui portocalele cu un fruct cremos, dulce, care sa dea bine la "aluatul" de cozonac. Eu as pune mere sau pere sau banane sau mango. Lasa-ti imaginatia sa iti daruioasca un cozonac minunat, foloseste ideea Mierelei ca baza, croseteaza frumos pe langa cu ce te lasa inima si cu ce ai bun prin casa.
      Toatele cele bune iti doresc,
      Mia

      Ștergere
  6. Foarte ingenios! Dupa ingrediente, sunt sigura ca gutul este divin. Felicitari!
    Cu rusine marturisesc ca am fost asa de inconsecventa si nu am mai scris nimic aici si nici in alte parti.
    Mimi, imi place foarte mult ce-ai scris despre prietena ta Mirela. Mi-o imaginez asa cum ai descris-o tu, diafana, armonioasa si foarte daruita lumii.
    Ce bucurie este sa cunosti asemenea oameni!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce bine arata! O voi incerca cu siguranta!

    RăspundețiȘtergere
  8. Wow..o reteta simpla dar de mare efect.Multumim ca ne-ai impartasit-o.Dumnezeu sa -i dea multa sanatate D-nei Mirela.Doamne ajuta la toata lumea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mirela din Medias22 ianuarie 2013 la 23:37

    :) doresc si eu sa o cunosc mai bine pe fata asta.
    Multumesc Mimi, stiu pe cine nu pot refuza, nu pot refuza sa invat si sa cresc cu oamenii dragi pe care ii intalnesc, cu tine am prins aripi mari si usoare, de la Elta am primit invataturile despre alimentatia naturala.

    Ma bucur ca va place cozonacul. Am pus portocalele fara coaja.

    RăspundețiȘtergere
  10. ai un blog minunat si cu multe invataturi.ma bucur ca am gasit aceste informatii.imbratisari cu drag

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce alte retete minunate mai stie Mirela din Medias?

    RăspundețiȘtergere
  12. O minunatie de cozonac. Multumim tare mult. Multa Sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc din suflet pentru reteta. Am facut si a iesit minunat. Am mai mancat cu un astfel de gust/aroma, facut de cineva care se hraneste dupa regulile Elta. Excelenta reteta si simplu de facut. Genial!

    RăspundețiȘtergere
  14. ASTA DA COZONAC
    CRED CA ESTE FF BUN , NU CE A FACUT OLIVIA STEER ....DE NU L-AS MANCA , NICIODATA .
    RODICA REGGIO EMILIA , ITALIA
    stefania_rodica@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumesc mult pentru reteta! Am facut de Pasti si a iesit foarte bun, chiar a fost laudat de toata lumea... :)
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  16. Foarte bun !! La-m facut cu umplutura de nuci, pudra de roscove, miere si ulei de cocos si a iesit super! Baietelul meu de 2 ani la mancat cu placere!
    Iulia (Spania)

    RăspundețiȘtergere
  17. la aluat trebuie nuca de cocos intreaga razuita sau fulgi cocos din comert?

    RăspundețiȘtergere