M-am gandit sa scriu cateva cuvinte si despre cerealele mai putin cunoscute in Romania (in ultimii ani mai ales), cum ar fi de exemplu alacul (Triticum aestivum), o cereala pe care eu am descoperit-o de-abia dupa ce am ajuns sa locuiesc in Germania - va spun sincer, ca pana acum 10 ani, nici nu auzisem vreodata cuvantul "alac" in limba romana... Tatal meu insa, isi aminteste ca in copilaria sa, se mai gasea o cereala numita "grausor de munte", care se pare ca este de fapt un alt nume al alacului.
In cercurile naturaliste din Germania, alacul se afla de multi ani la loc de mare cinste, in principal din doua motive:
1. alacul este o cereala care nu suporta ingrasamintele chimice, de aceea chiar si alacul care nu este bio, este totusi calitativ superior celorlalte cereale.
2. alacul este o cereala mult mai putin modificata de om (in comparatie cu graul de exemplu, care prin nenumarate incrucisari, nu mai are aproape nimic in comun cu graul care se cultiva cu doua mii de ani in urma), de aceea alacul are o valoare nutritiva mai mare, este mult mai bun pentru sanatate.
Iar eu as mai adauga si motivul meu personal pentru care prefer eu sa fac pentru familia mea paine integrala de alac in loc de paine de grau: alacul este cereala brutarului incepator sau mai nepriceput, din alac ies toate mult mai bine, cu alac nu mi s-a intamplat niciodata sa dau gres cu ceva (in cazul graului, am la activ si cateva incercari complet ratate, pe care le-au putut consuma numai iepurasii nostri...). Iar daca mai subliniez si faptul ca faina integrala de alac este mai fina ca cea de grau, astfel incat aluatul facut din alac nu este atat de "aspru" ca cel din grau, cred ca deja v-am castigat de partea mea pentru urmatorul experiment din bucatarie.
Din pacate, alacul nu mai este cultivat aproape deloc in Romania, dar poate daca exista de acum cerere, va urma si oferta taranilor....
Eu cumpar alacul numai de la tarani bio pe care ii cunosc personal, este o diferenta ca de la cer la pamant - de la gust, pana la proprietatile de coacere (cum si cat creste aluatul!) - intre painea facuta din grauntele de la tarani si cea din graunte din comert (am o moara electrica si macin intotdeauna numai atat cat imi trebuie pentru ce urmeaza sa gatesc direct). Cat despre faina din comert, macinata si ambalata, ar trebui de fapt evitata, pentru ca i se adauga o gramada de aditivi: ca sa nu se rancezeasca (este mult mai perisabila ca faina alba), ca sa nu faca molii, ca sa nu se faca cocoloase,s.a.m.d.; dar stiu ca nu este usor de procurat mereu faina proaspata (bunica mea mergea la moara si macina intotdeauna UN SINGUR SAC de cereale, nu macina toate grauntele dintr-o data!), deci cei mai multi nu vor putea evita din pacate solutiile de compromis.
Alacul are si pentru consumatorii de hrana vie o valoare deosebita, incolteste mult mai repede si mai usor decat graul, cu o singura conditie insa: inlaturarea cojilor care imbraca grauntele trebuie facuta cu o masina speciala, care sa nu lezeze germenele. Din pacate, cei mai multi producatori au masini industriale care nu mai pot asigura aceasta conditie, de aceea, de cele mai multe ori, alacul din comert nu mai incolteste!
Mai jos cateva fotografii comparative grau-alac:.
|
Asa pastrez eu alimentele, in borcanele de muraturi ale soacrei mele (care bineinteles ca nu mai pune muraturi de zeci de ani...). in stanga este alacul, in dreapta graul. |
|
Graul are bobul mai scurt, cu capetele rotunjite. Alacul este lunguiet si are capetele ascutie (in dreapta grau, in stanga alac). |
|
Grau |
|
Alac |
|
|
|
Daca se gaseste cinvea care ar dori sa reinceapa sa cultive alac in Romania (m-as bucura tare mult!), m-as oferi sa fac legatura cu producatori din Germania, de la care s-ar putea cumpara graunte, persoanele interesate imi pot scrie pe hranaviero@googlemail.com.