vineri, 25 noiembrie 2011

Salată de dovleac cu morcov şi varză murată


Dovleacul este rege în perioada aceasta. Eu pană anul acesta nu prea am mâncat dovleac, decât plăcinta făcută de prietena mea, toamna când apărea la piaţă bostanul turcesc. Când eram mică, la bunica, tăiam mulţi dovleci portocalii şi foarte mari, le adunam seminţele şi restul tăiam pentru porci sau vaci şi mă minunam cu câtă poftă pot să mănânce prietenii mei dovlecii. Nu mi-a trecut prin cap să gust.
Toamna aceasta blogurile crudivore pe care eu le frecventez abundă în reţete cu dovleci, de la ciorbe, tarte până la torturi.
Foarte versatil dovleacul acesta frumos.
Buna doamnă Elena Niţă Ibrian ne spune în carţile dânsei că « Dovleacul neprelucrat termic este foarte eficient pentru suferinzii de afecţiuni oculare stopând miopia şi prevenind cataracta »
Dacă mai vreţi încă 6 motive pentru a mânca dovleac crud, aici Tanya ne povesteşte pe larg alaturi de o reţetă de supă cremă de dovleac.
Supa Doinei aici ne îmbie sa sorbim din ecran nu alta.
Pe mine Irena m-a convins să încerc dovleacul crud spumandu-mi că nu ar trebui să il « aburesc » ci să îl încerc aşa. Mulţumesc Irena, aici avem reţeta de tort de dovleac. Zis şi făcut : am făcut mai întai suc de dovleac cu morcov şi aşa am pornit în aventura cunoaşterii şi aprecierii acestei legume frumoase. Apoi am facut tarte mici cu pulpa de la suc, în care am pus câteva curmale şi seminţe de chia pe un blat subţire de nuci amestecate cu curmale.


Astazi am mâncat o salată care mie mi-a plăcut tare mult în care am pus :



- dovleac ras
- morcov ras
- varză murată, multumesc Luciana pentru reţeta de salată de varză cu praz
- mărar
- ulei de măsline




Se amestecă toate ingredientele şi se mestecă bine cu bucurie şi voie bună.


Scriind această reţetă mi-a venit în minte un motiv special să mâncăm dovleac : nu se cheamă el « dov » + « leac » degeaba. Să ne fie leac la toate !


Vă îmbrăţisez cu drag,
Mia

4 comentarii:

  1. Draga Mia,
    Prin postarea asta minunata, mi-ai redeschis pofta de dovleac, iar salata cu morcov si varza murata......maine, chiar o sa fie in farfuria mea, promit.
    Ma bucur ca ai inceput sa mananci dolveac si sa faci experiente cu gustul lui extraordinar. Te rog, asadar, sa ne mai dai retete pe care le incerci.
    Cu drag,
    Irena

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga mea Irena,
    multumesc pentru asa cuvinte frumoase, chiar e deosebit, o sa mai incerc si potironul si supa crema neaparat.
    Ras e foarte bun si se poate manca simplu sau in diverse combinatii. Asa profitam de tot ce e bun in el.
    Pupici si pofta buna
    Mia

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Mia, si eu am incercat aceasta reteta inca din sezonul trecut al verzei murate, reteta culeasa desigur dintr-o carte a doamnei Elena. Intr-adevar este o reteta delicioasa. Eu am mai pus si alte ingrediente si a iesit super! Abia astept sa se mureze varza. Am probat multe retete cu ea.
    P.S. Aceasta salata a aparut si in revista "Practic in bucatarie", din aceasta luna.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Angy,
    ma bucur mult de tot sa aflu ca este o reteta mediatizata, deci cat mai multa lume are acces la aceste informatii. Este simplu de facut si chiar gustoasa.
    Eu nu am posibilitate sa imi pun varza la murat in butoi asa ca imi fac in borcane mai mici varza taiata. Se mureaza repede, intr-o saptamana e gata si asa am varza murata accesiblila pentru salate si ciorbe. E si foarte comod caci e gata taiata spre a fi folosita.
    Ma bucur mult ca deja ai incercat aceasta cambinatie si ca ti-a placut.
    Pupici tie cat si degetelelor inzmeurate
    Mia

    RăspundețiȘtergere