joi, 10 noiembrie 2011

Prânz rapid


Este evident căci mâncarea crudă, naturală este cea mai bună alegere. Eu mă întreb de ce oare cu toţii suntem tentaţi să fierbem, coacem, prăjim alimentele.
Când eram mică mâncam capşuni cu zahăr, de corcoduşe nu mă atingeam, din prune mâncam magiun şi merele le mâncam cu biscuiţi rase în răzătoarea de sticlă în formă de peşte.
Cel mai mult imi plăceau cireşele; nu aveam în curte, mergeam la vecini şi era o plăcere să stăm în copaci să ne facem cercei din cireşe. Când imi dădea mama 3 lei îmi cumpăram bomboane şi le mâncam pe toate o dată.
A fost bine? A fost rău? Eu zic ca orice aş face acum trecutul nu mai pot să il schimb, cu toate bucuriile şi tristeţile lui.
Ce pot face acum e să mănanc cât pot eu de sănătos. Să mă documentez, să citesc cât mai multe, iar din ceea ce citesc să aplic în farfurie şi în stilul de viaţă.
Buna doamnă Elena Niţă Ibrian are reţete pentru toate gusturile. Eu citesc cu băgare de seamă, îmi imaginez ce va ieşi din reţetă şi imi încarc farfuria cu ce îmi palce mai mult.
Fructul meu preferat este pepenele iar leguma este ardeiul cu siguranţă. Astăzi mi-am pus în farfurie ce imi place mie mai mult.




Nuci înmuiate
Năut încolţit
Hrişcă încolţită
Ridiche
Roşie
Măcriş şi
Ardei desigur



Am savurat fiecare înghiţitură şi m-am bucurat că afară a fost soare şi cald.

Vă îmbrăţisez cu drag,
Mia

7 comentarii:

  1. Draga Mia,
    Un pranz foarte colorat. Parca este o reclama pentru alimentatia sanatoasa :).
    Foarte frumos!
    Cu drag,
    Irena

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc frumos draga Irena,
    Incerc sa imi safisfac gusturile si nevoile. Lintea incolteste foarte repede si nu are un gust puternic. Uneori o mananc si doar inmuiata cateva ore in apa, se inmoaie si e buna.
    Am cumparat dovleac ca cel din poza ta cu toamna si o sa imi fac suc si placinta, o sa pun in cupe mici.
    Te imbratisez,
    Mia

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte apetisant platoul tau!
    Carcotasa ca de obicei, nu ma pot abtine sa nu spun despre linte ca s-ar putea sa nu fie bine ca o mananci doar inmuiata, stiu ca leguminoasele nu pot fi mancate crude. Doar germinate sau fierte. Incoltita are deja alte substante nutritive. Felicitari insa ca poti manca nautul incoltit, eu nu pot. Tot la varianta fiarta a lintei si nautului am ramas.
    Cu dreg, Angy

    RăspundețiȘtergere
  4. Braga mea Angy,
    Nu esti carcotasa deloc! Sunt constructive comentariile tale.
    Eu prima data acum vreo doi ani cand am incercat sa germinez seminte si leguminoase, dupa ce citisem cat sunt de nutritive, am dat gres. Nu intelegeam metoda si am fost oarecum frustrata. As fi vrut sa le mananc, nu m-am gandit deloc la gust doar la proprietatile lor.
    Cand mi-a mers cu incoltitul, am inceput sa mananc doar ce imi placea. Nautul nu era printre ele. La potluck unde merg am vazut copilasi de 4 si respectiv 6 ani care rodeau seminte incoltite, naut in special cu mare pofta. Si mare rusine mi-a fost atunci in fata ingersilor sa mai fiu sclifosita. Asa ca ajunsa acasa am incoltit naut si mi s-a parut bun. Nu il mananc simplu dupa cum vezi, cu ardei este chiar bun.
    Gusturile se mai pot si educa, atunci a fost momentul meu de luminare ca sa zic asa.
    Despre linte scuze, trebuie sa fac o corectie. Acum mi-am dat seama, nu e linte ci hrisca. Scuze ca le incurc inca, dar cand eram mici noi nu mancam asemenea boabe. Abia acum le-am descoperit. Hrisca mie imi plase si doar inmuiata 2-3 ore caci se moaie si e buna.
    Multumesc Angy pentru corectie, o sa modific si in postare.
    Te imbratisez,
    Mia

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Mia,
    Te rog din suflet ca atunci cand vei face suc si tort din dovleac sa pui poze si sa-mi spui cum ti-a placut. Voi reincerca sa mananc hrisca, desi nu mi-a placut prima data cand am mancat, dar, asa cum spui, gusturile de educa. Naut incoltit nu am mancat niciodata. O sa pun la incoltit maine, ca sa am sambata sau duminica. O sa-ti spun ce impresie mi-a facut. Lintea incoltita imi place. Mi-a iesit din prima, cum se spune.
    Draga Angy,
    Nici mie nu mi se pare ca esti carcotasa.
    Cu drag,
    Irena

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga mea Irena,
    Hrisca mi se pare neutra mie, nu are gust, trebuie doar clatita bine cand mai incerci, cine stie poate o sa iti placa. Eu o utilizez cu succes la sarmale si de cand le-am descoperit, si sotul mi-a spus ca sunt mai bune decat cele traditionale, fac destul de des, mai ales toamna si iarna.
    Nu am incercat diferitele creme cu hrisca caci mie imi place asa bobite. Nu imi place hrisca fiarta, am incercat si nu e pe gustul meu.
    Desigur ca o sa fac poze cu preparatele din dovleacul meu caci doar tu m-ai incurajat sa il incerc.
    Te imbratisez,
    Mia

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Mia,
    prnazul tau este minunat, apetisant, hranitor, plin de culoare si de arome vii. Felicitari!
    Cu drag,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere