miercuri, 2 noiembrie 2011

In memoriam

Am observat ca viata ne scoate in cale multe raspunsuri la intrebarile pe care ni le punem. Mai devreme, sau mai tarziu. Daca pentru a gasi o solutie unei probleme, depunem un anume efort, atunci se intampla ceva, vin idei, oameni, ganduri, in asa fel incat sa ne ajutam singuri in a afla rezolvari. Asa a aparut in viata mea impulsul de a cauta intr-o zi, concret, mai multe informatii despre Hrana Vie. Nu vreau sa povestesc acum toate detaliile cautarii mele, dar rezultatul a fost ca am cunoscut cativa oameni foarte frumosi. Si ca o trezire din somn, ca o readucere aminte a unui vis avut de mult, dar uitat, am regasit-o pe Doama Elena Nita Ibrian. Acum multi ani, aproape 20, am citit prima carte despre Hrana Vie, scrisa de Ernst Gunther. Mi se parea credibil, dar imposibil totusi pentru mine. Tot atunci, am aflat ca in Romania, undeva in Moldova, traieste o doamna care se hranea asa, cu Hrana Vie si i-am vazut in rafturile librariilor o multime de carti. Recunosc acum ca niciodata nu am fost tentata sa le cumpar, pentru ca deja imi formasem o conceptie despre cum nu pot eu sa traiesc cu Hrana Vie. Probabil nu venise timpul. Si dintr-o data, „brusc, fara sa stiu, de dincolo de lucruri am vazut ideea”. Parafrazandu-l pe Camil Petrescu in geniala lui poezie „Ideea”, asa mi s-a intamplat si mie. Am vazut ca pot face si eu asta, cu limitele mele, desigur. Nici acum nu am ajuns sa mananc doar Hrana Vie, dar nu asta conteaza. Important este ca fiecare zi insemna mai mult, mai bine, inseamna bucuria de a descoperi gusturi noi si de a-mi simplifica viata, caci Hrana Vie inseamna simplitate, gust pur, esenta.Si ca sa nu fie totul atat de abstract, uitati ce am invata eu, concret, din cartile Doamnei Elena Nita Ibrian:- sa folosesc semintele de ardei si gogosari, pe care le usuc foarte usor pe hartie de copt. Sunt pline de enzime, vitamine si ajuta foarte mult digestia;- sa tin cont de timpii de digestie: fructe sau sucuri (20-30 minute), banane, curmale, fructe uscate la soare (1h), salate sau vegetale crude (2h), mancaruri corect combinate (3), mancaruri combinate incorect (8h si chiar mai mult);- sa folosesc zeama de varza ca pe un excelent mijloc de marinare a legumelor.De asemenea, am invatat un lucru foarte simplu, pe care o buna prietena mi l-a reamintit: Doamna Ibrian a trait cu Hrana Vie peste 60 de ani si nu avea nici deshidrator si nici blender ultraperformant. Manca exact ceea ce gasea in gradina si in pietele din Piatra Neamt, nu se preocupa foarte tare de nuci si fructe exotice, iar hrana Domniei Sale era simpla, gustoasa, ieftina, si mai presus de orice, datatoare de viata.Eu nu am cunoscut-o personal, iar in timpul vietii sale, preocuparile mele erau altele. Dar privindu-i fotografia, am gasit caldura, bucurie, inteligenta, pace, bunatate. Acestei femei, batranetea nu  i-a adus senilitate ci serenitate. Si nu asta ne dorim cu totii?

9 comentarii:

  1. Draga mea Irena,
    Foarte frumos ai extras ce este mai important!
    O sa prepar o reteta cu seminte de ardei.
    Te imbratisez,
    Mia

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Mia.
    Foloseste cu incredere seminte de ardei. Eu pun la o salata cam o lingurita rasa de seminte. Din pacate, nu am o rasnita, asa ca nu pot sa fac pulbere din ele, dar sunt foarte bune de folosit si asa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos Irena, si intr-adevar, eu exact asta imi doresc, sa ajung o batranica simpatica si sanatoasa tun (pt. mine problema nu se pune CAT traiesc, ci CUM traiesc), care isi poate purta singura de grija si nu o leguma intr-un azil luxos de batrani...
    Eu am o rasnita de cafea de la bunica mea, care o avea de la mama ei - va dati seama ce varsta are si cat a fost de folosita. Si aici se vede calitatea, rasnita functioneaza perfect si mcina si seminte de ardei. Si datorita tie, imi dau seama ca am uitat sa-i spun mamei sa-mi adune seminte de gogosari romanesti, ca aici sunt marfa fff. rara si oricum si ardeii (implicit si seimntele) au alt gust, mult mai putin puternic ca in Romania.....

    RăspundețiȘtergere
  4. Inca o dovada ca o samanta, daca s-a asezat undeva, de cele mai multe ori incolteste, chiar daca mult mai tarziu decat a fost insamantata. Ea sta cuminte acolo, pana ce apar conditiile propice transformarii ei. Minunata postare!
    Felicitari!
    Cu drag,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc pentru aprecieri, din toata inima.
    Draga Mimi, si eu sunt de acord cu tine. Si pentru mine conteaza ccalitatea vietii, nu cantitatea. Dar, sa nu uitam ca spun asta acum, cat inca sunt tanara si sanatoasa. Sper din toata inima ca la batranete (dac-o mai apuc) sa nu-mi schimb modul de a privi viata.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am pus si eu un comentariu. probabil ca a intrat la spam. erau tot intrebari despre seminte dar acum am inteles din raspunsurile de mai sus :)
    Poti sa dai si niste exemple de combinatii incorecte de alimente? poate ma regasesc si pe acolo :(

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Sakura,
    Ma bucur mult ca ai pus din nou comentariul. Uite ce s-a intamplat: a trebuit sa sterg postarea initiala si asa s-a pierdut mesajul tau. Chiar ma intrebam cum voi face rost de adresa ta de email ca sa pot sa-ti raspund.
    Cu semintele te-ai lamurit: eu folosesc cam o lingurita rasa la salata, pentru ca nu am rasnita sa le fac pulbere.
    Despre combinatiile nepotrivite, iti recomand sa citesti cartile de la sectiunea "Carti hrana vie", in partea de sus a paginii.
    Nici eu nu cunosc toate combinatiile nepotrivite, dar tin cont de exemplu, de modul in care mananc fructele (cu 30 minute inainte de masa, sau la 3 ore dupa masa - asta e mai greu). Nu combin legume cu fructe. Acum nu-mi mai vin alte idei, din pacate, dar mult mai multe vei putea afla din cartile de mai sus, sau de pe blogul Hrana Vie a lui Mimi Walter.
    Cu drag, Irena.

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Sakura,
    Aici mai exact despre combinatii:
    https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=gmail&attid=0.1&thid=13359a442915abfe&mt=application/pdf&url=https://mail.google.com/mail/?ui%3D2%26ik%3D081b828f81%26view%3Datt%26th%3D13359a442915abfe%26attid%3D0.1%26disp%3Dsafe%26zw&sig=AHIEtbQdMWdTy60nzEthvckxHalxF1_N2Q, daca nu se deschide scrie-mi pe mail si-ti trimit textul. Astazi plec iar la Bruxelles, cu inima putin stransa, voi scoate insa mana pe geam afara, incercand sa adun din energia debordanta si optimista a vantului si a ta. Iti multumesc mult.....

    RăspundețiȘtergere