sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Despre gusturi


In Hrana Vie, la fel ca si in bucataria conventionala, gustul este foarte important. Stiu ca ideal ar fi sa ne hranim netinand cont de ceea ce ne place, ci doar de ceea ce ne face bine. Dar, pana cand vom ajunge la nivelul acesta de constiinta, gustul este bine sa fie satisfacut. Iar echilibrul trebuie gasit in toate, inclusiv in gustul mancarii.
 Doamna Elena Nita Ibrian a descoperit, de-a lungul celor 60 de ani de Hrana Vie, mici secrete care dau savoare mancarurilor.
Maceratele – sunt atat de simplu de facut. Ca principiu, se pune o cantitate (cateva linguri) de tarate, catina, macese, mere, gulii, gutui, telina, sfecla rosie etc usor zdrobite sau maruntite, intr-o cantitate de apa, in general 1 litru. Se pune totul intr-un borcan pentru 8-10 ore. Apoi, se strecoara si se foloseste maceratul obtinut in aceeasi zi, pentru a imbogati gustul si calitatile nutritive ale supelor, ciorbelor, ceaiurilor reci si in general la orice mancare avem de adaugat lichid. Maceratele se fac dintr-un singur ingredient si se folosesc, asa cum am mai spus, in aceeasi zi.
Pastele – aici lucrurile sunt doar putin mai migaloase. Se aleg legume moi, zemoase, ca de exemplu rosiile, dar pot fi folosite si legume ca ardeii, sau chiar si fructe. Ca principiul, se maruntesc mecanic sau manual, se pun intr-un tifon la scurs pentru cateva ore, iar pasta rezultata de foloseste in mancare. De exemplu, eu fac o pasta foarte gustoasa dintr-un ardei capia, o rosie si cateva frunze de leustean. Maruntesc totul in robot, apoi pun la scurs intr-un tifon cat am timp sau rabdare. Pasta asta o folosesc ca dressing la salate. Iar zeama scursa o beau ca pe cel mai gustos suc din legume. La fel se poate proceda cu macesele (care se pun maruntite in putina apa, se lasa un timp si se strecoara sucul obtinut -  eu le-am lasat o ora), sau cu fructele, a caror pasta se pune in inghetate crude, de exemplu, sau in creme pentru prajituri crude.  Este o explozie de idei, care pleaca de la niste elemente simple.
Pulberile – in cazul lor, avem nevoie de soare sa putem usca ingredientele, sau de calorifer, sau de un deshidrator (Doamna Ibrian nu a folosit niciodata altceva decat caldura soarelui). Un amestec foarte des folosit pentru gustul bun dat mancarii, este pulberea de plante aromatice si condimentare. Asa cum spune si numele, se iau diverse „verzituri” si legume, se usuca, se maruntesc, dar nu foarte tare. Le putem transforma in pulbere, dar atunci tin doar 6-7 zile. Se pot pastra maruntite fara a fi pulbere, toata iarna. De asemenea, pulberi se mai pot face din ciuperci, catina, din seminte de rosii, gogosari, ardei  si din multe altele, dupa imaginatia fiecaruia. Eu pastrez semintele, care se usuca foarte repede, intr-un borcan cu capac, si le folosesc asa cum sunt la salate si ciorbe.
Acestea sunt doar unele dintre micile adaosuri pe care le putem pune in mancare, nu sunt scumpe sau greu de procurat si dau aroma speciala fiecarei retete.
Zile bune!
Irena

4 comentarii:

  1. Imi place tare mult postarea ta ...si eu cred ca gustul este foarte important si ar fi pacat sa nu tinem cont de el, iar Dumnezeu ne-a lasat atatea plante gustoase si aromate ... doar ca noi oamenii am preferat sa ne pervertim gustul cu tot felul de chimicale, care potenteaza gustul si aroma si care creeaza dependenta...
    Cu drag,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate, Luciana. Din pacate, foarte multi oameni nici nu mai concep sa manance fara sa adauge amestecurile chimice gen vegeta si sare foarte multa. Au uitat ca plantele sunt atat de aromate si pot sa inlocuiasca inclusiv gustul sarat.
    Cu drag,
    Irena

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Irena,
    Fosrte frumos explici cat este de simplu sa urmezi aceste invataturi.
    Suntem dispusi sa facem mancaruri complicate care dureaza ore intregi, pe cand un macerat dureza doar cateva minute pana il prepari si beneficiezi de tot ce este mai bun.
    Multumim din suflet,
    Mia

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Mia,
    Multe dintre lucrurile legate de Hrana Vie sunt incredibil de simple. Chiar si celelalte, sunt oricum mai usor de facut decat mancarea conventionala. Si dupa parerea mea, si mai ieftine.
    Cu drag,
    Irena

    RăspundețiȘtergere