luni, 16 ianuarie 2012

Alacul

M-am gandit sa scriu cateva cuvinte si despre cerealele mai putin cunoscute in Romania (in ultimii ani mai ales), cum ar fi de exemplu alacul (Triticum aestivum), o cereala pe care eu am descoperit-o de-abia dupa ce am ajuns sa locuiesc in Germania - va spun sincer, ca pana acum 10 ani, nici nu auzisem vreodata cuvantul "alac" in limba romana... Tatal meu insa, isi aminteste ca in copilaria sa, se mai gasea o cereala numita "grausor de munte", care se pare ca este de fapt un alt nume al alacului.
In cercurile naturaliste din Germania, alacul se afla de multi ani la loc de mare cinste, in principal din doua motive:
1. alacul este o cereala care nu suporta ingrasamintele chimice, de aceea chiar si alacul care nu este bio, este totusi calitativ superior celorlalte cereale.
2. alacul este o cereala mult mai putin modificata de om (in comparatie cu graul de exemplu, care prin nenumarate incrucisari, nu mai are aproape nimic in comun cu graul care se cultiva cu doua mii de ani in urma), de aceea alacul  are o valoare nutritiva mai mare, este mult mai bun pentru sanatate.
Iar eu as mai adauga si motivul meu personal pentru care prefer eu sa fac pentru familia mea paine integrala de alac in loc de paine de grau: alacul este cereala brutarului incepator sau mai nepriceput, din alac ies toate mult mai bine, cu alac nu mi s-a intamplat niciodata sa dau gres cu ceva (in cazul graului, am la activ si cateva incercari complet ratate, pe care le-au putut consuma numai iepurasii nostri...). Iar daca mai subliniez si faptul ca faina integrala de alac este mai fina ca cea de grau, astfel incat aluatul facut din alac nu este atat de "aspru" ca cel din grau, cred ca deja v-am castigat de partea mea pentru urmatorul experiment din bucatarie.
Din pacate, alacul nu mai este cultivat aproape deloc in Romania, dar poate daca exista de acum cerere, va urma si oferta taranilor.... 
Eu cumpar alacul numai de la tarani bio pe care ii cunosc personal, este o diferenta ca de la cer la pamant - de la gust, pana la proprietatile de coacere (cum si cat creste aluatul!) - intre painea facuta din grauntele de la tarani si cea din graunte din comert (am o moara electrica si macin intotdeauna numai atat cat imi trebuie pentru ce urmeaza sa gatesc direct). Cat despre faina din comert, macinata si ambalata, ar trebui de fapt evitata, pentru ca i se adauga o gramada de aditivi: ca sa nu se rancezeasca (este mult mai perisabila ca faina alba), ca sa nu faca molii, ca sa nu se faca cocoloase,s.a.m.d.; dar stiu ca nu este usor de procurat mereu faina proaspata (bunica mea mergea la moara si macina intotdeauna UN SINGUR SAC de cereale, nu macina toate grauntele dintr-o data!), deci cei mai multi nu vor putea evita din pacate solutiile de compromis.
Alacul are si pentru consumatorii de hrana vie  o valoare deosebita, incolteste mult mai repede si mai usor decat graul, cu o singura conditie insa: inlaturarea cojilor care imbraca grauntele trebuie facuta cu o masina speciala, care sa nu lezeze germenele. Din pacate, cei mai multi producatori au masini industriale care nu mai pot asigura aceasta conditie, de aceea, de cele mai multe ori, alacul din comert nu mai incolteste!
Mai jos cateva fotografii comparative grau-alac:.
Asa pastrez eu alimentele, in borcanele de muraturi ale soacrei mele (care bineinteles ca nu mai pune muraturi de zeci de ani...). in stanga este alacul, in dreapta graul.
Graul are bobul mai scurt, cu capetele rotunjite. Alacul este lunguiet si are capetele ascutie (in dreapta grau, in stanga alac).
Grau
Alac



Daca se gaseste cinvea care ar dori sa reinceapa sa cultive alac in Romania (m-as bucura tare mult!), m-as oferi sa fac legatura cu producatori din Germania, de la care s-ar putea cumpara graunte, persoanele interesate imi pot scrie pe hranaviero@googlemail.com.

17 comentarii:

  1. Draga mea Mimi,
    foarte interesant ne-ai prezentat despre alac.
    O sa cumpar si eu cand gasesc. Acum sunt cu orzul incoltit, imi place sa variez grauntele pe care le incoltesc, deci o sa am si mai mare diversitate.
    Multumim,
    Mia

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Mia,

    In Germania se gaseste pe toate drumurile, dar nemtii sunt ffff. ecologisti si naturalisti. Chiar sunt curioasa daca in Canada e la fel de raspandit, te rog mult sa-mi spui!
    Te imbratisez cu mare drag, ce mi-ar palcea sa mai stam de vorba pe Skype.....
    mimi

    RăspundețiȘtergere
  3. Toate urarile de bine pentru Noul An !

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Mihaela,

    Cum se numeste alacul in germana?

    Multumesc,

    Mariana

    RăspundețiȘtergere
  5. Stimata D-na,

    Va rugam sa ne spuneti si noua de unde putem cumpara acest alac din Romania.

    Va multumim

    email: emanuelnelu@hotmail.com

    tel: 0768824205

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna tuturor
    Alacul este graul spelta. Denumirea in germana este Dinkel si gasiti de cumparat la DM
    Este delicios, are o aroma de alune

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna tuturor
    Alacul cunoscut la noi ca graul spelta .denumirea lui in germana dinkel.
    Se poate gasi la dm

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Mimi, am descoperit de curand alacul decorticat (farro in italiana) intr-un magazin italian bio, Copiilor mei ( de 2 si 5 ani) le-a placut foarte mult, ba chiar au cerut bis. :) E foarte delicios!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am observat că se confundă alacul cu spelta. În sfârșit cred că am descoperit cum stă treaba. Din cartea de Fitotehnie citire: grupa diploidă (2n=14 cromozomi): T. monococcum - ALAC cultivat (einkorn), îmbrăcat; grupa hexaploidă (2n=42 cromozomi): T. aestivum ssp. spelta - grâu spelta (îmbrăcat); ssp. vulgare-grâul comun,golaș.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua,
    Sunt un mic producator de perne contra durerilor,si doresc sa va contactez .Vreau sa ma puneti in legatura cu producatori de ALAC pentru a cumpara cojile.Puteti sa ma contactati pe dorurusti @yahoo.com tel. 0732 077 833

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, sunt un taran liber si ma pasioneaza cultivarea legumelor, lufelor, Alac, soia si porumb toate mostenite din generatie in generatie, iar in 2 Mai 2010 ma vizitat Prof.Dr.Alexandru Daniel care mi-a facut cadou seminte heterozis si tetraploizi de Pepene verde care sun tBREVETATI la OSIM, iar eu am oferit gratuit (am trimis colete pe banii mei) mai multe seminte din mai multe soiuri Romanesti.Doresc sa precizez ca in 2016 cine doreste sa cultive ALAC sa ma contacteze la nr.0771620388 pentru ai oferi GRATUIT aceasta minunata cereala care dupa mine fiecare dintre noi ar trebui sa o consume.

      Ștergere
    2. Eu cultiv agest grau in Romania. Am secerat prima recolta. Este Einkorn. In Romania se spune Alac la orice forma de grau mai veche.

      Ștergere
  11. In Israel se cultiva de mult!!!Se cheama cosmin si faina lui se foloseste in patiserie.Este foarte gustoasa painea din faina naturala de alac cu nuci si mac!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Alacul sau planta inger de 18 ori mai valoroasa decit griu(cautati titlul pe net si informativa)

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua,
    Eu cultiv Einkorn in Romania. In aceasta vara am secerat prima recolta. Este uimitor acest soi de grau. Are o vechime de peste 10.000 de ani si este prima forma cultivata de grau ( triticum monnococcum).

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu s-a mai comentat demult, da, sunt produse minunate si trebuiesc promovate. Pacat ca nu sunt producatori sa asigure cantitati mari, astfel ca lumea sa descopere adevarata calitate. Chiar daca este mai scump, dar se justifica.

    RăspundețiȘtergere