Pagini

marți, 27 august 2013

Paine si turtite

In familia mea, nimeni nu a dorit deocamdata sa adopte modul meu de alimentatie. Cand am inceput eu sa mananc "altfel", copiii erau mici si eu nu m-am incumetat sa fac experimente cu si pe ei. Asa ca am facut experimentele numai si numai pe mine, m-am convins definitiv ca o alimentatie cu hrana vie este foarte sanatoasa si atata timp cat este practicata corect nu duce la niciun fel de carente, dar..... Intre timp, copiii crescusera si aveau deja propria parere in toate celea, bineinteles ca si in ceea ce priveste alimentatia. Desigur ca daca ambii parinti "trag" in aceeasi directie se simplifica totul, dar pentru ca sotul meu merge insa in continuare in cu totul alta directie, am inteles ca trebuie sa las de acum copiii (oricat de greu imi vine) sa decida singuri ce alimentatie vor urma. Veagetarismul/veganismul cu forta nu duce nicaieri, este numai o fundatura. Vegetarian ramane numai un om care o face din convingere absoluta, care isi urmeaza constiinta, ceilalti oameni, care se orienteaza dupa trenduri, curente, mode, etc., vor reveni mai devreme sau mai tarziu la carne. Deci cine stie, la ce concluzie vor ajunge copiii mei intr-o buna zi?!? Om trai si om vedea......
Ne-am intalnit de aceea cu totii pe undeva la mijloc, facem mereu tot felul de compromisuri, permanent tot mai lasa pe rand fiecare de la el si le trece celorlalti multe cu vederea - caci cum ar putea altfel sa functioneze bine o viata in familie?
Si asa se face ca le gatesc copiilor si sotului (si chiar si cand avem musafiri la masa), numai dupa principiile unei alimentatii integrale, asa cum am invatat de la dr. Bruker, exceptia fiind carnea, la care din pacate nici unul dintre membrii familiei mele nu a fost dispus pana acum sa renunte complet (nolens volens tin insa posturile ortodoxe, iar in rest, este carne la masa de cel mult 2 ori pe saptamana). M-am gandit de multe ori ca eu as prefera sa nu mai fiu nevoita sa pregatesc carnea, dar deocamdata nu prea am loc de intors, asa ca treaca iar de la mine...... NU am in casa zahar, faina alba, uleiuri rafinate, produse cu adititvi, s.a.m.d. Incerc sa fac totul cat mai proaspat, sa integrez zilnic in hrana copiilor o mare parte a alimentelor in stare cruda, sa respect combinatiile alimentare sanatoase, sa folosesc numai produse netratate (bio), sa nu reincalzesc mancarea, sa pregatesc zilnic ceva gustos, dar si aratos. Pentru mine un adevarat spagat si o mare provocare. Petrec de aceea si foarte mult timp in bucatarie, fapt care a facut-o pe mama sa-mi spuna ca pierd mult prea mult timp cu facutul mancarii. I-am replicat ca eu nu consider ca este timp pierdut, ci timp investit in sanatatea copiilor mei - la urma urmei, conteaza foarte mult in viata din ce unghi privesti totul.
Cartile doamnei Elena Nita Ibrian m-au ajutat dintotdeauna foarte mult, retetele din "bucataria creativa" (o combinatie de fierturi la care se adauga cruditati in proportie de 25-75%, prajelile sunt excluse) sunt extraordinar de bune, chiar si parintii mei le apreciaza tare mult, si au fost dintotdeauna o importanta sursa de inspiratie pentru foarte multe blog-uri si site-uri profilate pe o alimentatie sanatoasa din Romania (chiar daca putini autori mentioneaza acest lucru). De cele mai multe ori sunt tare simple si contin numai ingrediente romanesti, deci automat sunt si ieftine, nu necesita nicio aparatura speciala, sunt usor digerabile.
Un capitol in sine l-a constituit pentru mine mereu painea. Painea nu este din pacate atat de sanatoasa cum se crede (de aceea si multi medici naturalisti recomanda inlocuirea ei cu terciuri de cereale), dar este greu de renuntat la ea. Stiu mai ales din proprie experienta, la nimic nu mi-a venit atat de greu sa renunt (nici la carne, nici la oua, nici la lactate) ca la paine. Nici sotul si copiii mei nu doresc sa renunte deocamdata la paine, asa ca am cautat alternative la painea din comert (care nu este recomandabila* sub nicio forma) si incepand din anul 2004 am facut saptamanal paine de casa (pe care de cativa ani buni eu nu o  mai mananc, dar continui sa fac totusi pentru restul familiei). Dupa atatia ani m-am perfectionat, caci am experimentat mult si am cautat mereu solutii pentru a simplifica cat mai tare procesul tehnologic. Rezultatul este multumitor pentru toate partile: painea "mea" se face usor si relativ repede, este foarte gustoasa si macar stiu asa exact ce contine. 

In cartile doamnei Ibrian veti gasi si retete de paine coapta la soare sau de paine harica. Aceasta paine poate fi desigur si coapta, pierzand insa astfel multi nutrienti, ramane ca fiecare sa decida cum o va prepara. Painea coapta la soare o gasiti AICI (voi face ulterior si o postare cu painea harica), astazi voi scrie despre painea coapta la foc.
Doamna Ibrian a scris: "Referitor la painea neagra coapta in mod obisnuit, nu o excludeti total si dintr-o data din alimentatie, ci treptat, deoarece oamenii o au "genetic" in memorie".
Cea mai rapida paine facuta in casa este dupa parerea mea turtita. Cand bunica mea nu mai avea timp sa faca paine si nu voia sa faca nici mamaliga, facea turtite si noi, copiii eram fericiti. Au trecut multi ani de-atunci, intre timp, sunt eu cea care face turtitele si alti copii se bucura acum de ele: si ai mei si ai altora. Dar le-am facut si pentru multi musafiri, si romani si de alte neamuri, au fost de fiecare data apreciate cu un entuziasm debordant, fara exceptie!

Turtite din faina integrala

Ingrediente:
-500g (sau mai putin) de faina INTEGRALA (cel mai bine macinati* voi grauntele intr-o rasnita obisnuita sau in mixer, in vasul cu lama in S) - faina alba este daunatoare sanatatii, nu se foloseste in niciun caz - rezultatele cele mai multumitoare se obtin cu faina de alac;
-350-400 ml apa calduta sau bors;
-sare;
-optional un varf de cutit de drojdie bio sau alta drojdie naturala.

 Mod de preparare
Exista 2 variante: varianta I, "pe fuga" (avem nevoie de paine in cel mult o ora) si varianta II, tihnita, aluatul se prepara de seara si se lasa peste noapte la dospit.

Se amesteca ingredientele pana se obtine un  aluat care va fi pentru varianta I mai tare (si cel mai bine se adauga neaparat si drojdie), pentru varianta II aluatul va fi mai moale (se variaza cantitatea de apa).

Se lasa la dospit. In varianta I se fac dupa o jumatate de ora bile de aluat care se turtesc in forma de turtite intre maini si se lasa inca un sfert de ora la crescut pe un fund de lemn, acoperite cu un stergar.

In varianta II, se amesteca ingredientele seara (se pune cel mult un varf de cutit de drojdie), se acopera vasul cu folie si se lasa la dospit peste noapte. A doua zi dimineata se mai dauga putina faina si se formeaza turtitele care se mai lasa o jumatate de ora/o ora la crescut, apoi se coc ori direct pe plita ori in tigaie (in niciun caz in tigaie de teflon!!) ori in tava la cuptor.



Pofta buna si spor la facut paine!

*Dr. Bruker nu recomanda faina integrala cumparata la punga, pentru  ca pe de o parte a pierdut prin oxidare deja cele mai multe substante vitale si are de cele mai multe ori adaugati aditivi (chiar si cea bio! - ca sa nu se rancezeasca, ca sa nu se fie atacata de daunatori, ca sa nu traga umezeala, etc.), iar pe cealalta parte, are voie legal sa se numeasca faina integrala daca contine cel putin 89% faina integrala. Si sa stiti ca ati ramane foarte surprinsi, daca ati sti cati producatori (chiar si dintre cei bio) recurg la acest subterfugiu juridic.....
De aceea, dr. Bruker recomanda macinarea graunteleor direct inainte de a face aluatul. Eu am in casa o moara mica electrica, dar se pot macina grauntele si in mixer (cu lama in S) sau in rasnita (in aceste ultim caz,  se face in acelasi timp si sport).
 Caci si daca luam in considerare chiar si numai pierderea de substante vitale (v-ati gandit vreodata cate luni sta o punga de faina in rafturile magazinelor? Cate susbante vitale poate ea sa mai contina in acest caz?) - si tot  merita sa-ti faci singur faina. Cel mai bine porniti un experiment propriu: luati de la piata grau, macinati-l acasa si faceti imediat din faina astfel obtinuta paine si comparati cu painea facuta tot de voi din faina cumparata. Chiar m-ar interesa si pe mine rezultatele voastre. Eu am constat o mare diferenta si intre cum iese painea chiar si numai in cazul cerealelor cumparate de la diferiti tarani!! Painea iese cel mai bine din graunte care incoltesc in proportie de 90%, este indiscutabil, am verificat ac. teorie de nu stiu cate ori deja!

Mai jos, alte fotografii cu paine cu adevarat integrala: va rog comparati cu fotografiile de paine integrala care circula altfel pe internet, pe site-urile unor oameni bine-intentionati de altfel, din pacate insuficient informati - uitati ce diferenta este chiar si numai la culoare!! Si la cursul de bucatarie pe care l-am facut la dr. Bruker si la prietenele mele (una dintre ele este consilier de sanatate si face de ani de zile cursuri de copt paine!) care faceau paine din graunte proaspat macinate, painea arata astfel: foarte inchisa la culoare si densa!




Stiu ca este mult mai comod sa cumperi o punga de faina, dar fiecare trebuie sa hotarasca daca vrea calitate cu adevarat sau nu. Si daca va hotarati pentru calitate, va garantez ca nu o sa va mai deranjeze cele 10-15 minute in plus pe care le veti petrece macinand singuri grauntele!
De citit si: http://elena-nita-ibrian.blogspot.be/2013/08/painea-naturala.html

11 comentarii:

  1. Cam asa arata si turtele mele, doar ca eu pun 50% tarate. O sa incerc si reteta ta!
    Am o intrebare: nu stiam ca blogul asta este al tau, din numele blogului, nu mi as fi dat seama.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Blogul il impart cu cateva fete inimoase care o iubesc si ele mult pe doamna Ibrian.

      Ștergere
  2. draga Mimi, dar cum ramane cu drojdia asta chimica? de ce nu folosesti maia?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu folosesc drojdie chimica, ci naturala, facuta de mine din drojdia de la must, care este la fel de buan ca si maia (este de fapt tot o maia). Iar drojdia de bere naturala, este la randul ei in ordine (dar nu stiu daca se mai gaseste astazi de cumparat).

      Ștergere
    2. Turtite de malai
      (drojdie naturala)

      Turtitele de malai constitue “maiaua” pentru aluatul de paine. Se pregatesc toamna, dupa culesul strugurilor, din malai amestecat cu spuma care se strange la fiertul mustului.
      Se formeaza o pasta de consistenta potrivita, din ea se ia cu lingura compozitie, se fac bilute si apoi se turtesc (la fel ca o chiftea) si se lasa sa se usuce (pe o scandura, pe un raft in bucatarie, in orice caz NU la cuptor). Apoi se pastreaza intr-un sac de panza, atarnat intr-un loc uscat (pod), ferit de umezeala.
      Cand vrem sa coacem paine, punem o turtita la inmuiat, cu apa calduta, atat cat sa se poata amesteca ca sa devina o ciulama.
      Se lasa la dospit. De obicei se prepara seara si se lasa pana dimineata, cand se framanta ca un aluat obisnuit de paine.

      Practic in bucatarie,
      Nr.4/2000, pag.73

      Ștergere
  3. multumesc de reteta. o sa-ncerc cu blenderul sa macin cereale sa vad ce iese, pana-mi cumpar o "moara":)

    turtele sunt preferatele noastre!pur si simplu le ador.si te scot repede din incurcatura.

    o sa-ncep sa folosesc si eu retetele creative ale dnei Elena.tot am cartile dansei...bine nu toate.

    sigur ca pan la urma e alegerea fiecaruia cat/cum/cand/ce mananca, dar cred ca de ex in cazul tau vazand efectele felului tau de-a te alimenta (sanatate buna, si fizica si psihica,etc)o sa-i influenteze cumva.
    ca eu tot vazand in jurul meu numai bolnavi-ma-ntreb de-o exista vreun om cu adevarat sanatos-am inceput sa-mi spun ca ceva nu e-n regula, nu-i normal...hai ca nu vorbesc de mine.

    oricum e bine ca tineti posturile, eu zic ca de mici trebuie obisnuiti copiii. o sa li se para ceva firesc si de la sine, nu dificil ca unei persoane care nu e obisnuita de mic copil.
    si carnea, de doua ori pe saptamana tot e bine. te-nteleg ca n-ai vrea deloc, dar cum spuneai mai lasa unul, mai lasa altul....

    si ai dreptate, timpul petrecut in bucatarie, nu-i pierdut,mai ales ca gatesti incercand sa tii cont de combinatii,etc.

    hai ca imparatsindu-ne din experienta ta ne ajuti si noi cele mai pierdute...:) eu de ex, ca uneori ma pierd cu atatea combinatii,etc,etc.

    te pup
    o zi buna
    daniela

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Daniela,
    Nu stiu de ce nu mai sunt anuntata cand primesc comentarii, am ramas rau de tot in urma si ma scuz! Incerc sa recuperez.
    Te pup,
    mimi

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua, as aprecia mult daca mi ar spune cineva care dintre cartile d nei Nita Ibrian contine cele mai multe retete din bucataria creativa. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. As dori sa stiu si eu care din cartile dnei Ibrian contine cele mai multe retete din bucataria creativa. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie imi place cel mai mult "Tinerete fara batranete cu hrana naturala":
      http://de.scribd.com/doc/95131148/Tinerete-Fara-Batranete-Cu-Hrana-Naturala.
      Sa-ti fie de folos si mult spor!

      Ștergere
  7. Buna ziua,
    Sunt putin derutata si sper sa gasesc un raspuns.
    Am inteles cum e situatia cu graul, si faptul ca poate fi gasit la tarani.
    Dar celelate cereale...quinoa, mei, hrisca, orez brun?
    Locuiesc in Germania si momentan le folosim pe cele de la dm. Sunt in regula?
    Multumesc anticipat pentru timpul acordat!

    RăspundețiȘtergere