Pagini

marți, 8 noiembrie 2011

Bucataria creativa


         O viata de om. Atat a trait si a creat Doamna Elena Nita Ibrian. Om bun, cald, cu o inteligenta vie, a cautat in permanenta armonia. Pot sa spun asta din cuvintele pe care le-a scris in multele carti care au ramas. Acolo am citit despre trecerea de la mancarea conventionala, la Hrana Vie si despre ceea ce dansa a numit bucataria creativa. Printre sutele de retete de Hrana Vie, exista multe din bucataria creativa, care combina ingredientele crude cu cele gatite.
O reteta simpla, dar foarte gustoasa este cea de mai jos:
3 cartofi, unt, sare
sfecla rosie, ueli masline, zeama de lamaie
hrean, miere, otet natural de mere.
          Cartofii i-am spalat si curatat de coaja si i-am pus intregi in aparatul de gatit cu abur. I-am gatit astfel cam 35 de minute. Dupa ce s-au facut, i-am rasturnat intr-un vas, am amestecat unt si sare dupa gust si i-am zdrobit usor. Mie imi place sa nu zdrobesc de tot cartofii, astfel incat sa ramana si bucatele intregi, nepasate. Doamna Ibrian considera ca untul este neutru si poate fi combinat cu orice.
            Separat, am facut o crema din hrean dat pe razatoare, sare, o lingurita de miere, otet natural de mere si foarte putina apa. A iesit un borcanel de 400 gr, care o  sa ma tina pana la Craciun.
Sfecla rosie am dat-o pe razatoate, am pus putin ulei de masline si zeama de lamaie. Recunosc ca a fost pentru prima data cand am mancat salata de sfecla rosie cruda. Foarte buna. Am mai mancat sfecla rosie cruda in borsul rusesc de la Mimi, dar salata, abia acum am mancat.
           Am observat ca gustul de ulei de masline nu este cel mai potrivit cu salata de sfecla rosie cruda. Data viitoare voi incerca cu ulei de floarea soarelui presat la rece, sau mai bine cu ulei de seminte de struguri, pentru ca asta nu are nicio aroma. Gustul de sfecla cruda este puternic, asa ca nu cred ca mai are nevoie de alte arome, asa cum este uleiul de masline.

Pofta buna!
Irena

10 comentarii:

  1. Arata delicios Irena. Mie hreanul imi place tare mult, o sa imi pun si eu un borcanel daca o sa gasesc.
    E buna sfecla cruda, si mie imi place daca e data prin razatoare e foarte racoritoare.
    Numai bine iti doresc,
    Mia

    RăspundețiȘtergere
  2. Trist, dar si eu am mancat sfecla cruda pt. prima data in viata mea in urma cu vreo 8 ani.....
    Si dr. Bruker tolera untul si smantana (dar ar trebui cautate produse facute din lapte nepasteurizat, cel mai bine cumparate direct de la o taranca din piata), pt. ca au cel mai mic continut de proteina animala din toate produsele lactate.
    Va strang tare de tot in brate pe toate trei!

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Mia,
    Hreanul este minunat. Este considerat gingseng-ul european. Si salata de sfecla cruda este foarte buna, de acum doar asa o s-o mananc.
    Draga Mimi,
    Iau untul si smantana dintr-o sursa direct de la producator, nefiind pasteurizat.
    Va doresc numai bine!
    Irena

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Irena,
    ma bucur mult ca ai postat si o reteta din bucataria creativa, deoarece, pentru cei care nu sunt 100% raw vegani, printre care ma numar si eu, pentru ca, din cand in cand mai mananc si cartofi fierti sau fasole fiarta, in combinatie cu cruditati... la sarbatori, mai mananc si unt si smantana crude si ele, ba chiar si branza de vaci proaspata... Felicitari!
    Cu drag,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Luciana,
    Nici eu nu mananc 100% Hrana Vie, asa ca eu folosesc in alimentatie iaurt, smantana si unt, nepasteurizate (mai putin iaurtul din comert, pentru ca nu am gasit inca o sursa sigura de lapte). Un alt pacat alimentar este painea din comert. Nu am reusit s-o elimin definitiv, desi am redus la limita consumul. Folosesc paine neagra sau de secara, dar din cate am auzit, pot sa fie doar colorate cu caramel.
    Eu n-am reusit sa mananc fasole verde cruda. Gustul mi se pare imposibil, asa ca o pregatesc la abur, cateva minute.
    Cu drag,
    Irena

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca imi dai voie, draga Irena as vrea sa corectez(?) ceva la cale scrise de tine. Intr-una din cartile doamnei Elena citisem ca hreanul nu e bine sa-l combinam cu otet caci ii taie toate principiile active, iar mie imi placea sosul acela din hrean cu sfecla rosie si otet si de atunci nu-l mai fac, dar pentru ca-mi place mult ma gandeam totusi sa inlocuiesc otetul cu lamaie.
    Iar despre fasolea verde stiam ca nu se poate consuma cruda, caci bobul verde de fasole este toxic,si in ideea asta am mancat si eu toata vara fasole fiarta.
    Iar despre unt si smantana , eu am totusi indoieli.Banuiesc ca cazeina, proteina din laptele de vaca,despre care se zice ca corpul uman nu o poate digera, tot este in aceste produse. Dansa recomanda si ouale de prepelita, dar si acestea sunt pasari exploatate(am avut si eu), sunt niste masinute crescute in cutii care fac si cate doua oua zilnic, si asta doar daca primesc un furaj corespunzator. In salbaticie, prepelita nu-si face decat acele cateva oua pentru a le cloci, doar odata pe an. Nu stiu ce sa mai zic, dar oricat de multa dragoste am acorda animalelor din gospodarie, tot exploatate raman, si sunt dependente de noi, in privinta hranei.
    Sper sa nu te superi, a fost doar o parere.

    RăspundețiȘtergere
  7. Intr-adevar, Angy subliniaza f. corect ca tot mai exista un pic de proteina animala si in smantana si unt (cel mai mic continut il are untul, dar bineinteles ca nu exista produse de origine animala, care sa nu contina proteina animala..), iar fasolea nu se manaca cruda (este usor toxica! - eu de ex. nu pot manca nici fasolea incoltita, reactionez cu puternice dureri de burta).
    Dar pe de alta parte, eu am toata intelegerea pt. cei care sunt la inceputul regimului de viata cu hrana vie, e fff greu de facut trecerea de la carne&Co la hrana vie 100% dintr-o data, de aceea, pt. mine bucataria creativa a doamnei Ibrian ramane in continuare o solutie de compromis acceptabila si de mare ajutor!
    Deespre hrean nu stiu, deci nu ma bag....
    Va pup pe toate cu drag,
    Mimi

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Angy,
    Cum sa ma supar, cand ceea ce spui tu ma ajuta pe mine in continuare? Iti multumesc, chiar nu stiam despre efectul otetului asupra hreanului si este foarte importanta informatia. Eu, asa cum am mai spus, sunt la inceputul consumului de Hrana Vie si am foarte multe lucruri de invatat, asa ca daca mai ai astfel de corecturi, chiar te rog sa le faci. In ceea ce priveste produsele lactate, inca nu sunt pregatita sa renunt la ele, mai ales la branza si iaurt. Unt, lapte si smantana, consum destul de rar. Toate la timpul lor, zic eu.
    Cu mare drag,
    Irena

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna seara, dragele male.
    Ca sa ma credeti "pe cuvant" vin si cu dovezile: in cartea "Plantele-aliment si medicament" la pag. 15 Doamna Elena scria despre fasolea verde ca" In hrana vie se folosesc pastaile verzi,albe sau galbene,cand sunt foarte fragede,fara bobul format, care consumat crud este toxic". Deci ca sa fiu mai sigura, eu le fierbeam. In gradina mea aceasta leguma creste foarte bine, deci cumva trebuie sa o consum. Am pus insa si la murat, cu gogonele, castraveti si dovlecel.Abia astept sa vad ce a iesit!
    Iar despre hrean scrie in "Tratat de hrana vie" la pag.160 despre "Sucul de hrean" ca se foloseste in diverse afectiuni, deasemenea ca si pasta"...cu conditia sa nu i se adauge otet, care de altfel distruge valoarea nutritiva."
    Si pentru ca mie imi place mult hreanul, am ales aceasta reteta a dansei pe care o fac adesea si am recomandat-o si pe blogul meu, si anume reteta nr 20 de la pag 22(Salata de sfecla rosie cu hrean) din cartea "Bucataria fara foc". Poate o veti incerca, caci mie imi pare delicioasa.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Angy,
    Fasole pastai am mancat si eu murata si mi-a placut foarte mult. In ceea ce priveste otetul pus peste hrean, intr-adevar, este asa cum ai spus tu. Am si eu cartea din care ai citat tu. Nu am citit-o in intregime, asa ca probabil voi descoperii inca multe greseli pe care le fac.
    Zile bune!
    Irena

    RăspundețiȘtergere