Pagini

joi, 6 octombrie 2011

Castraveţi muraţi



Nu stiu sigur dacă nu e prea târziu, să mai muraţi anul acesta castraveţi, eu am luat ultimii castraveţi de la piaţă, după spusele vânzatorului; am căutat peste tot, doar într-un loc am mai găsit.

După reţeta bunei doamne Elena Niţă Ibrian am murat şi anul trecut. O scriu acum, este o reţetă testată care a plăcut la toţi care au gustat.

Reţeta este simplă :

Castraveţii se spală cu apă rece şi se aşează la odihnit pe un prosop să mai absoarbă surplusul de apă. Borcanele bine spălate se umplu cu castraveţii care înainte de a se aşeza frumos în borcane se înţeapă cu furculiţa, pentru a pătrunde moarea mai uşor. Mie anul trecut mi-a fost lene să îi înţep şi rău am făcut căci când i-am desfăcut erau foarte tensionaţi. Sunt un taur destul de încăpăţânat uneori şi la reţete până nu fac şi ca mine unele chestii nu mă las. Ȋmi e destul de greu să urmez o reţetă « la literă ». Mai adaug sau scot în funcţie de inspiraţie, gust şi starea de moment. Uneori fac bine alteori mai puţin bine. Dar din greseli învata omul. Important e să facem şi ce greşim acum să remediem data viitoare.

După ce castraveţii înţepaţi sunt aranjaţi frumos în borcane, se adaugă (aici fiecare işi poate folosi imaginaţia şi rezervele proprii de mirodenii) :

- tulpiniţe de mărar cu floare;

- rămurele de busuioc;

- frunze de ţelină;

- usturoi cu coajă strivit

- frunze de dafin

- boabe de muştar; piper

- se termină cu două suviţe de radacină de hrean deasupra.

Apoi se adaugă soluţia de apă şi sare grunjoasă. Buna doamnă spune 30g de sare la un litru de apă. Eu sarea nu am cântarit-o ci am pus o linguară de lemn rasă la un litru de apă, pe acesta l-am măsurat. Soluţia trebuie să fie clară, se amestecă bine sarea în apă înainte de a fi turnată în borcane peste castraveţii îmbălsămaţi.

Se pun capacele la borcane şi se dau în camară la rece.



Şuviţele de hrean asigură acestei reţete reuşita; castraveţii sunt tari, gustoşi, numai buni de pus în salata de varză toată iarna sau mâncaţi ca atare cand avem poftă de acrituri.

Buna doamnă ne învată că după această formulă putem mura şi conopida.

Ȋnca nu am incercat dar dacă reuşesc să fac o să adaug poze şi cu conopida murată.

Spor la murături şi toamnă frumoasă vă doresc,

Mia



Update 28 octombrie 2011

Irena, aşa cum a promis, a mers la piaţă unde a găsit castraveţi frumoşi pe care i-a murat. Pozele vorbesc de la sine. Mulţumesc Irena pentru susţinere.



12 comentarii:

  1. Draga mea,
    Eu am un subsol prost si pana acum am dat gres si cu sucul de rosii sis cu pasta(au fermentat) si cu varza murata pastrata prea mult timp. Dar tu mi-ai facut astazi o pofta grozava, sa stii ca mai fac si anul asta o incercare....
    Te pup si-ti povestesc daca va merge, voi respect de data aceasta insa cantitatea de sare (eu puneam intotdeauna mult mai putina),
    Mimi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum cateva luni am pus castraveti la murat in saramura, nu foarte multi pt ca nu stiam cum se vor comporta. Au iesit f gustosi si se mentin inca bine,fara subsol sau loc special de depozitatre - dar am fost destul de generoasa cu sarea. Bucuroasa eu de rezultate am pus si a doua oara dar m-am gandit sa reduc sarea. Castravetii nu sunt la fel de gustosi si nici nu dau semne ca ar rezista prea mult. Asa ca am hotarat ca la cei ce-i voi pune pt iarna sa respect cantitatea de sare din reteta.

      Ștergere
  2. ooo...ce de minunatii acolo...poate sa vina iarna , nu ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga mea Mimi,
    eu locuiesc la bloc, deci fara subsol. Prima iarna am incercat cu borcanele in debaraua din balcon, mi se parea destul de ferita, dar au inghetat toate. Apoi am incercat pe holul de la intrare am o debara pentru pantofi, am pus pantofii sus pe rafturi si borcanele jos pe gresie, pe ziare. Asa a mers, au rezistat toate conservele. Pe hol am un calorifer mic, si dau putina caldura cat sa nu inghete borcanele.
    Te imbratisez si spor la muraturi!

    RăspundețiȘtergere
  4. In subsolul meu e cald cand e cald afara si frig cand e frig. Asta e marea lui hiba, ca nu pot avea temp. constanta! Voi incerca sa tin si eu in hol, sotul meu cred ca va lesina cand va mai descoperi si aceasta noua gaselnita....

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Coco,
    asa am apucat de mic copil. Mama de primavara incepea sa umple camara cu dulceturi. Apoi toamna o luna munceam la zacusca, bulion si zarzavaturi. Barbatul s-a indragostit si el de mine la tara la ai mei in timp ce faceam zacusca, era frig afara si noi curatam ardei si vinete coapte de mama la soba. Si nu ne lasam nici aici, departe de casa, punem ce putem cu mare drag de dragul vremurilor trecute si de dragul de a le consuma cu placere.
    Tata are o vorba "ce ai facut tu cu mana ta e cel mai bun, caci pui numai ce-i bun".
    Te imbratisez cu drag si te mai asteptam pe la noi

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Mia,
    Chiar aveam nevoie de o reteta de castraveti murati, cu sare, asa ca reteta este absolut bine-venita. Eu incerc maine in piata sa vad ce sanse am sa gasesc castraveti, iar daca gasesc, neaparat folosesc reteta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Irena,
    Ma bucur din suflet ca iti e de folos reteta. Spor la pus muraturi si sa dea Domnul sa mai gasesti castraveti in piata. Eu nu am gasit mititei, sunt mai marisori dar m-am bucurat de ce am gasit.
    Bun venit printre noi!
    Te imbratisez cu mare drag,

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Mia,
    Am pus in seara asta castravetii murati. Nu stiu cum sa-ti trimit o fotografie cu ce a iesit, ca eu sunt tare mandra :). Acum imi dau seama ca am uitat sa pun felii de morcovi si felii de sfecla, asa cum recomanda Doamna Ibrian....... Ramane pentru anul viitor.
    Zile bune!

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga Mia,
    Iti multumesc pentru ca ai pus pozele cu castravetii mei murati. Reteta pe care am folosit-o este cea de aici de pe blog.
    Cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  10. Hop si eu cu intrebarea, asa ca o profana in ale muraturilor ce ma aflu: e de rau daca am gasit borcanele puse acum 3 zile intr-o balta mica de zeama? (nu stiu daca amandoua au zemuit sau doar unul - unul mic de 1,5 cu capac cu filet si unul de 3 l cu celofan legat). Am pus conopida dupa reteta de mai sus.
    Ceva imi spune ca nu-i tocmai bine...
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  11. Hop si eu cu intrebarea, asa ca o profana in ale muraturilor ce ma aflu: e de rau daca am gasit borcanele puse acum 3 zile intr-o balta mica de zeama? (nu stiu daca amandoua au zemuit sau doar unul - unul mic de 1,5 cu capac cu filet si unul de 3 l cu celofan legat). Am pus conopida dupa reteta de mai sus.
    Ceva imi spune ca nu-i tocmai bine...
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere