vineri, 28 octombrie 2011

Mâncăruri de toamnă

Am trei din carţile bunei doamne; una stă pe masuţa din sufragerie, una pe birou şi alta la capătul patului. Le deschid de fiecare dată cu bucurie, nerăbdare, multumire în suflet şi recunoştinţă.
Ȋn prefaţa celor „900 de reţete şi remedii naturale”, dânsa ne învaţă aşa: ”Consumând hrană vie bazată pe fructe, legume şi cereale integrale preparate după bucataria fără foc, dar şi după cea creativă (pentru început), suntem feriţi de cele mai cumplite boli care apar ca urmare a unei alimentaţii defectuase.”
Adevarul e că sănătatea o apreciem doar atunci când o pierdem; ştim cu toţii că e mai uşor să previi decât sa tratezi. Nu spun ca e foarte uşor să manânci hrană vie, e greu la început, dar după cum spune şi buna Mimi de la care învatam cu toţii aşa de plăcut să fim mai buni şi mai cumpătaţi „Orice călătorie începe cu primul pas”.
Reţeta de astăzi e ceva simplu, toţi avem în frigider câteva leguminoase, dacă le radem frumos, le amestecăm, adăugăm puţin ulei, sare şi lămâie, iese o salată delicioasă.

Eu m-am îndrăgostit de aceasta:
- o rădăcină de ţelină dată prin răzătoare
- 3 morcovi potriviţi daţi prin răzătoare
- 2 ardei tăiaţi cuburi, de care aveţi la indemană
- sare, zeamă de lămâie, ulei presat la rece
Se amestecă toate bine şi se lasă cateva ore să se patrundă aromele, se serveste cu mare bucurie. Eu am aşezat-o pe un pat de verdeţuri din gradină – kale, măcriş şi păpădie.




Altă mâncare delicioasă pe care am pregătit-o pentru prânz a fost această farfurie inspirată din reţete din bucataria creativă a bunei doamne Elena Niţă Ibrian.
- dovleac spagheti fiert 20 min la aburi
- năut încolţit
- ardei roşu şi verde din gradină
- dovlecel tăiat cuburi
- o bucaţică de castavete
- sos de usturoi cu roşie



Ȋn ultima vreme m-am plimbat mult afară şi am întâlnit un măcieş; am cules cu mare bucurie fructe, o parte le-am congelat şi altele s-au uscat foarte bine în casă întinse pe o tavă de lemn.

Am cules şi bobiţe negre şi delicioase de soc, din care mănânc dimineaţa câte două linguri, sunt extraordinar de puternice, puteti citi aici mai multe.

Vă îmbraţisez cu drag,
Mia

sâmbătă, 8 octombrie 2011

Reteta de vineri

Ieri a fost vineri si cum sambata ma duc in piata, trebuia sa fac ceva cu legumele si celelalte minunatii din frigider. Asa ca m-am gandit ce m-am gandit, am luat una dintre cartile dnei Elena Nita Ibrian, am rasfoit-o si iata ca au venit ideile.
Am facut o salata care mie mi se pare foarte gustoasa si foarte satioasa. O prietena venita in vizita a mancat, iar dupa cum a reactionat, am inteles ca a considerat-o foarte buna. Adica a mancat tot - tot. Asa ca, am curajul sa va impartasesc ce amestecaturi am facut:
- conopida si brocoli - cateva buchetele
- 2 ciuperci mici
- putin dovlecel - am folosit cam jumatate de dovlecel mic
- cativa vlastari de lucerna si de schinduf
- cateva frunze de marar
- o lingura cu varf de nuca macinata
- ulei de masline presat la rece - cam 3 linguri
- o lingura de legume uscate date prin rasnita si cateva frunze de spanac
- zeama de lamaie, sare - dupa gust.
Am tocat cu robotul cu lama in forma de S brocoli si conopida, dar foarte putin, ca sa nu se transforme in pasta. Dovlecelul l-am taiat fasii subtiri, ciupercile bucatele, la fel mararul, am amestecat cu restul ingredientelor si gata a fost salata.


Am pus alaturi un cracker din cei cumparati de la casa raw.z - absolut minunati . De asemenea, la aceasta salata, separat am facut un sos din branza de vaci, smantana si o lingura de legume uscate si rasnite. Doamna Ibrian folosea in retetele Domniei Sale aceste ingrediente si atunci am incercat sa vad ce iese. Rezultatul a fost foarte bun.
Cam asta a foste reteta. Pofta buna si sper ca o sa va placa.
Zile bune!
Irena

joi, 6 octombrie 2011

Castraveţi muraţi



Nu stiu sigur dacă nu e prea târziu, să mai muraţi anul acesta castraveţi, eu am luat ultimii castraveţi de la piaţă, după spusele vânzatorului; am căutat peste tot, doar într-un loc am mai găsit.

După reţeta bunei doamne Elena Niţă Ibrian am murat şi anul trecut. O scriu acum, este o reţetă testată care a plăcut la toţi care au gustat.

Reţeta este simplă :

Castraveţii se spală cu apă rece şi se aşează la odihnit pe un prosop să mai absoarbă surplusul de apă. Borcanele bine spălate se umplu cu castraveţii care înainte de a se aşeza frumos în borcane se înţeapă cu furculiţa, pentru a pătrunde moarea mai uşor. Mie anul trecut mi-a fost lene să îi înţep şi rău am făcut căci când i-am desfăcut erau foarte tensionaţi. Sunt un taur destul de încăpăţânat uneori şi la reţete până nu fac şi ca mine unele chestii nu mă las. Ȋmi e destul de greu să urmez o reţetă « la literă ». Mai adaug sau scot în funcţie de inspiraţie, gust şi starea de moment. Uneori fac bine alteori mai puţin bine. Dar din greseli învata omul. Important e să facem şi ce greşim acum să remediem data viitoare.

După ce castraveţii înţepaţi sunt aranjaţi frumos în borcane, se adaugă (aici fiecare işi poate folosi imaginaţia şi rezervele proprii de mirodenii) :

- tulpiniţe de mărar cu floare;

- rămurele de busuioc;

- frunze de ţelină;

- usturoi cu coajă strivit

- frunze de dafin

- boabe de muştar; piper

- se termină cu două suviţe de radacină de hrean deasupra.

Apoi se adaugă soluţia de apă şi sare grunjoasă. Buna doamnă spune 30g de sare la un litru de apă. Eu sarea nu am cântarit-o ci am pus o linguară de lemn rasă la un litru de apă, pe acesta l-am măsurat. Soluţia trebuie să fie clară, se amestecă bine sarea în apă înainte de a fi turnată în borcane peste castraveţii îmbălsămaţi.

Se pun capacele la borcane şi se dau în camară la rece.



Şuviţele de hrean asigură acestei reţete reuşita; castraveţii sunt tari, gustoşi, numai buni de pus în salata de varză toată iarna sau mâncaţi ca atare cand avem poftă de acrituri.

Buna doamnă ne învată că după această formulă putem mura şi conopida.

Ȋnca nu am incercat dar dacă reuşesc să fac o să adaug poze şi cu conopida murată.

Spor la murături şi toamnă frumoasă vă doresc,

Mia



Update 28 octombrie 2011

Irena, aşa cum a promis, a mers la piaţă unde a găsit castraveţi frumoşi pe care i-a murat. Pozele vorbesc de la sine. Mulţumesc Irena pentru susţinere.



marți, 4 octombrie 2011

Cititorii incearca retetele doamnei Elena Nita Ibrian

Despre Irena vroiam sa scriu de mai mult timp la mine pe blog, pentru ca imi este foarte draga si pentru ca este extraordinar de talentata si de creativa, mi-a trimis foarte multe retete adaptate si imbunatatite (desi este totusi la inceput),  dar pentru ca astazi mi-a trimis o reteta preluata de la doamna Ibrian, care m-a umplut de entuziasm, m-am gandit sa postez totusi mai intai aici. Asa a sunt scrisoarea Irenei:
 
"Draga Mimi,
Astazi am facut o salata inspirata dintr-o reteta de-a dnei Elena Nita Ibrian; o ridiche alba lunguiata, o andiva mai mare si cateva buchetele de brocoli. Le-am tocat, le-am amestecat cu o lingura din praf de legume uscate (am tocat legume uscate in rasnita), putina sare, putin marar, iar ca dressing, am facut o pasta din: o lingura seminte de in, doua linguri seminte de susan si doua linguri seminte de floarea-soarelui. Am inmuiat semintele vreo 3 ore, apoi am scurs apa, am pus ulei de masline, putin patrunjel si zeama de lamaie, dupa gust. Am blenduit totul pana s-a format o pasta fina, pe care am amestecat-o cu legumele de mai sus. A iesit foarte buna salata, dar cu ocazia asta am observat ca nu prea imi place ridichea. Salata este foarte buna, dar o voi face data viitoare cu "orez" de conopida in loc de ridiche.
Te imbratisez cu drag,
Irena"
 Ei, mai puteti spune acum ca nu as avea dreptate???