luni, 15 august 2011

Paine raw (crackers) din seminte de in, preparata fara mixer performant si fara aparat de deshidratat

De cand am inceput blogul acesta, am intalnit foarte multi oameni, care se plang ca nu pot face una sau alta, pentru ca nu au Vitamix, deshidrator, etc. Nemtii au un proverb care mie imi place tare mult si pe care nu pierd niciodata ocazia sa-l repet: "Daca este vointa, este si o cale!". 
Doamna Elena Nita Ibrian a mancat hrana vie timp de peste 60 de ani, desi nu a avut nici aparatura sofisticata, nici cine stie ce ingrediente exotice! Daca vreti, puteti! Si ca sa va demonstrez ca se poate, astazi facem paine raw-saratelele-crackers-biscuiti sau cum vreti sa le spuneti, cu un mixer vertical de 10€, din ingrediente ieftine romanesti de la piata si uscam totul la caldura soarelui.
 In cazul in care nu aveti Vitamix sau alt mixer sau robot de bucatarie performant, se merge pe un principiu foarte simplu, general valabil la cam toate felurile de mancare din bucataria fara foc: se prelucreaza separat ingredientele uscate (seminte, cereale) si  cele care contin lichide (legume, fructe), iar apoi se amesteca, astfel incat sa obtineti consitenta pe care o doriti.

 Paine raw (cracker)  din seminte de in

Ingrediente:
- seminte de in, susan, malai, faina de mei, faina de hrisca (cerealele sau semintele se pot macina foarte bine si intr-o rasnita obisnuita, eu tocmai mi-am mai cumparat in vara aceasta una din Romania, de la un om, care vindea la marginea pietii Titan obiectele din casa lui de care nu mai avea nevoie - mi-a cerut 15 lei pe ea, este veche, din fonta, dar foarte buna, se poate regla cu un surub cat de fin se macina), luati ce va place sau ce aveti in casa, numai semintele de in sunt musai, ca ele "leaga" toata compozitia, ele trebuie sa constituie ceva mai mult de jumatate din masa totala ingrediente "uscate";
Seminte de in auriu si faina de  hrisca incoltit trecute prin dispozitivul meu de facut fulgi
-legume (mie imi place aceasta paine cu putin morcov, o rosie si multi ardei rosii si ceapa) si verdeturi dupa gust.
Tai totul mai marunt, pun intr-un borcan, iar apoi mixez cu mixerul vertical. Legumele se pot da insa si prin masina de tocat rosii.

Amestec masa uscata cu masa lichida (mixata), astfel incat sa obtin o compozitie tare (altfel este greu de uscat la soare)
Intind totul cu o lingura pe o foaie de copt si portionez
Usuc totul la soare pe balcon (dupa ce s-au uscat putin, le intorc si indepartez foaia de copt, ca sa circule aerul mai bine, pun painicile direct pe grilajul de la cuptor), daca e o zi frumoasa sunt gata pana seara, daca nu s-au uscat complet, las totul peste noapte la aer in bucatarie (pe masa),  si pana dimineata sunt numai bune si crocante!
Se pot manca cu salata (altadata le-am maruntit pe deasupra salatei in loc de crutoane), se pot unge cu diferite creme (paste) raw, se pot manca asa, in loc de biscuiti sarati (sunt bune de luat pe drum sau la birou!)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu